هر ماده شیمیایی که با بدن در تماس است، ممکن است عوارضی را برای بدن ایجاد کند اما اغلب مشکلات و عوارض داروی بی حسی دندان به صورت موقت هستند. این موارد نیز به صورت بسیار نادر در برخی از بیماران بروز می کند، گاهی اوقات بدن فرد دارای اگزما و آلرژی نسبت به مواد بی حسی می باشد به همین دلیل قبل از هر کاری تست بی حسی در دندانپزشکی انجام میشود .
اسپری بی حسی دندان
برای انجام کارهایی مانند کشیدن یا پر کردن دندان یا جراحی بهتر است از داروی بی حسی دندان استفاده شود .اما برای برخی از کارهایی مانند جرم گیری نیاز به بی حسی قوی نمی باشد و در این صورت پزشک از اسپره های بی حسی دندان که حاوی لیدوکائین میباشد استفاده میکند. این ماده در حجم های مختلف برای تسکین درد دندان حتی به صورت خانگی نیز کاربرد دارد و در صورت پوسیدگی، حساسیت دندان، درد دندان عقل و … می توان از این ماده برای تسکین درد استفاده کرد.
آمپول بی حسی دندان چیست؟
بی حسی تقریبا در تمام اعمال دندانپزشکی استفاده میشود اما گاهی بعد از بی حسی، دندان بیمار دچار عوارض تزریق داروی بی حسی میشود. بی حسی یکی از مهم ترین مراحل دندانپزشکی است که نحوه تزریق و میزان تزریق آن به لثه بیمار از اهمیت بالای برخوردار میباشد. به دلیل تزریق آمپول بی حسی دندان، بیمار از لحظه شروع کار دندانپزشک تا چندین ساعت بعد (حداکثر ۵ ساعت) هیچ دردی را احساس نمی کند اما پس از بین رفتن اثر آن، درد دندان بیمار به دلیل جراحی، عصب کشی و … شروع میشود. در این صورت دندانپزشک توصیه میکند که هنگام احساس درد در ناحیه دندان ها و لثه از قرص های مسکن برای تسکین درد استفاده کنید.
مطلب مرتبط: بی حسی دندان چقدر طول میکشد از بین برود؟
عوارض استفاده از بی حسی دندان چیست؟
جدا از مزیت بی حسی دندان، موادی که از قسمت لثه وارد بدن میشود دارای عوارض متعددی هم میباشد و باید همه ی افرادی که می خواهند به دندان پزشکی مراجعه کنند قبل از هر چیز از عوارض بی حسی دندان مطلع شوند. نمونه هایی از داروهای بی حسی شامل آرتیکائین، لیدوکائین، مپیواکائین و پریلوکائین می باشد. در ادامه به عوارض استفاده از بی حسی دندان می پردازیم:
- افزایش تپش قلب بیمار:
از شایع ترین عوارض بی حسی دندان افزایش و بالا رفتن ضربان قلب میباشد. موادی که به لثه بیمار تزریق و وارد خون میشود ممکن است به مدت چند دقیقه ضربان قلب شما را بالا ببرد. در چنین حالتی بهتر است با دکتر خود صحبت کنید و از طریق نی به دلیل بی حس شدن زبان و لب ها آب بنوشید. دیدن مطب و وسایل دندان پزشکی و ابزارها ممکن است برای خیلی از افراد استرس آور باشد پس با مشورت دکتر قبل از آن میتوانید یک قرص پروپرانول استفاده کنید.
- عفونت لثه:
عفونت لثه از دیگر عوارض بی حسی دندان میباشد که ممکن است سلامت شما را تهدید کند. در واقع اگر آمپول غیر استریل باشد بی شک عفونت در بدن رخ خواهد داد. بیشتر این عوارض ۲۴ ساعت بعد از تزریق بی حسی همراه با تب، درد یا خونریزی اتفاق میافتد.
- کج شدن لب:
بی حسی ممکن است باعث کج شدن لب شود، هنگامی که یک بی حسی یا تزریق به لب ها و بافت های اطراف دهان انجام میشود، منطقه ای که بی حس شده است احساس درد یا تحریک نمی کند و به دلیل عدم احساس در این ناحیه ممکن است شخص برای مدتی کجی را در لب های خود تجربه کند. این کجی موقت است و پس از سپری شدن اثر بی حسی، لب ها به حالت طبیعی خود برمی گردد، در صورتی که کجی لب پس از گذشت زمان معقولی باقی ماند یا علائم دیگری مانند تورم شدید یا خونریزی ناگهانی همراه شد بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.
- از دست رفتن توانایی پلک زدن برای چند ساعت:
از دیگر شایع ترین عوارض داروی بی حسی دندان این است که بیمار قادر به پلک زدن و یا بستن چشم برای چند ساعت نخواهد بود. در واقع مواد بی حسی، بیشتر اعضای صورت که نزدیک به لثه میباشد را تا هنگامی که اثر مواد هنوز در بدن وجود دارد تحت تاثیر قرار می دهد. به دلیل عدم توانایی بیمار در بستن چشم، خشکی و ناراحتی در چشم رخ می دهد که در این صورت دندانپزشک باید با چسب کاغذی چشم بیمار را ببندد.
- ورم و درد موضعی:
بعد از استفاده از بی حسی دندان ممکن است ورم و درد موضعی را تجربه کنید. این ورم معمولاً در ناحیه اطراف دندان معالجه شده ایجاد می شود و باعث میشود که فرد احساس ناراحتی و درد کند.
عوارض جانبی آمپول بی حسی دندان
1. حالت تهوع و استفراغ
۲ . ایجاد مشکلات تنفسی
۳ . اختلالات بینایی
۴ . ایجاد اختلال در بلع
۵ . فراموشی
۶ . افت یا افزایش فشار خون
۷ . خستگی و بی حالی
8. سردرد و سرگیجه
۹ . ضایعات پوستی مانند کهیر
این عوارض داروی بی حسی دندان رایج نمی باشد و در صورتی که برای بیمار رخ دهد گذرا خواهد بود اما در صورتی که بیمار درگیر بیماری خاصی باشد ممکن است این عوارض ادامه دار باشد.
سوالات متداول
- آمپول بی حسی دندان چیست؟
به سبب تزریق آمپول بی حسی در لثه بیمار از لحظه شروع کار دندانپزشک تا چندین ساعت بعد هیچ دردی را بیمار احساس نمی کند.
- عوارض داروی بی حسی دندان چیست؟
جدا از مزیت بی حسی دندان، موادی که از قسمت لثه وارد بدن میشود دارای عوارض متعددی هم میباشد و باید تمامی افرادی که می خواهند به دندانپزشکی مراجعه کنند از عوارض بی حسی مطلع باشند.
- شایع ترین عوارض داروی بی حسی دندان چیست؟
از دست رفتن توانایی در پلک زدن برای چند ساعت، افزایش تپش قلب بیمار، ورم و درد موضعی، عفونت لثه
- انواع داروهای بی حسی کدام هستند؟
لیدوکائین، آرتیکائین، پریلوکائین
مطلب پیشنهادی: آیا بیهوشی دندانپزشکی برای کودکان عوارض دارد؟